Individualna ili grupna podrška porodici u jačanju roditeljskih veština i prevazilaženju porodičnih kriza

Kome je namenjeno?

Porodicama, roditeljima dece svih uzrasta

Trajanje

Jedan susret nedeljno u trajanju od 1 sat (broj susreta zavisi od vrste problema)

Kada se javiti?

  • Kada želite adekvatno da pripremite sebe i/ili svoje dete za neku životnu promenu
    (rođenje deteta, polazak u vrtić/školu, preseljenje);
  • Kada se desi neka krizna situacija u porodici (razvod, bolest, smrt);
  • Kada je porodica izložena hroničnom stresu, konfliktnim odnosima.

Saznajte više:

Svaka životna faza donosi nove zadatke i izazove. Rođenje deteta, roditeljstvo, polazak u vrtić, školu. Sve su to normalne faze razvoja koje svaka porodica prolazi. Ipak, većina roditelja danas je svesna da je roditeljstvo važna i odgovorna životna uloga, pa često osete potrebu da za neku dilemu u roditeljstvu potraže savet stručnjaka.

Neke porodice ponekad se suoče i sa neprijatnim životnim situacijama kao što su razvod, bolest ili gubitak člana porodice. Neke porodice su češće opterećene stresnim događajima zbog problema na poslu ili konfliktnih porodičnih odnosa. Različiti životni događaji mogu uticati na uobičajeno funkcionisanje porodice. Nekad se to manifestuje u narušenim porodičnim odnosima, problemima u komunikaciji, ponekad u vidu simptoma nekog od članova porodice. Tako se i kod dece i kod odraslih članova mogu javiti problemi u emocionalnom funkcionisanju, ponašanju, psihosomatske tegobe i sl.

Bez obzira da li imate nedoumica oko razvojnih faza i situacija u kojima se vaša porodica u tom trenutku nalazi ili se suočavate sa nekim problemskim situacijama, porodično savetovanje može da vam obezbedi podršku da prevaziđete situacije koje vas u tom trenutku muče.

Porodično savetovanje podrazumeva najčešće kontinuiranu saradnju savetnika i članova porodice usmerenu na utvrđivanje problemskih oblasti i kreiranju optimalnih koraka za njihovo prevazilaženje. U zavisnosti od vrste problema i uzrasta dece, savetovanje se može sprovoditi sa jednim ili oba roditelja uz prisustvo deteta ili bez njega. Ponekad, u
savetovanje mogu biti uključeni i drugi članovi porodice (braća, sestre, bake, deke i dr.) ukoliko se proceni da je njihova uloga značajna za svakodnevno porodično funkcionisanje.

Prvi susreti namenjeni su upoznanju savetnika sa porodicom i utvrđivanju problema i tema na kojima porodica želi da radi, a zatim savetnik osmišljava plan rada koji predlaže porodici u cilju nastavka saradnje.

Mila Radovanović, psihološkinja

Kontakt

+381 64 115 06 02

Šta čekate?

Pozovite: 063580377